Skip to main content

Van Kooten en De Bie route


Deze route voert langs plaatsen in Bussum en Naarden waar tv-opnamen zijn gemaakt voor de programma’s van Van Kooten en De Bie. Eind 1974  begonnen de uitzendingen van het Simplisties Verbond dat als logo een mattenklopper had. Het duo heeft bij elkaar zo'n vierhonderd typetjes neergezet en er zijn op heel veel plaatsen buitenopnamen gemaakt. Wij hopen dat deze route mensen ertoe zal aanzetten op zoek te gaan naar de vele videofragmenten van dit tweetal die op het internet te vinden zijn. Hopelijk zal ook een jongere generatie die al dit moois heeft gemist kunnen gaan genieten van deze ‘oude’ satire.

Na het overlijden van Wim de Bie in 2023 wilde de Gemeente Gooise Meren, geïnspireerd door een artikel in Spiegelschrift, iets tastbaars doen om zijn werk en betekenis blijvend te herdenken. Het werd de vernoeming van het Wim-de Bie-tunneltje. De Bie is hier in hilarische scenes te zien geweest. Op 18 juni 2024 opende wethouder Hekking (Nico Schimmel) het tunneltje met het logo van het Simplisties Verbond: een mattenklopper.

Daarnaast hebben de Historische Kring Bussum  en de redactie van Spiegelschrift de handen ineen geslagen om deze Koot en Bie wandeling te ontwerpen. De route is ruim 6 kilometer lang en rustig lopend duurt de wandeling twee uur, zeker als u hier en daar via uw telefoon nog een fragment wil terugkijken of de extra informatie wilt lezen, die via linkjes onder elke locatiebechrijving te bekijken is. Uiteraard kunt u ook de fiets nemen, maar op sommige stukken moet u dan wel met de fiets aan de hand lopen, zoals in de Nassaulaan en in het Wim de Bie-tunneltje.
Startpunt is de hoofdingang van station Naarden Bussum aan het Stationsplein.

Wij hopen dat de route iedereen veel wandel-of fietsplezier bezorgt!

De routebeschrijving kunt u HIER downloaden. Wilt u op uw mobiel het routekaartje separaat openen, klik dan hier

Op de routebeschrijving staat onder elke locatie een linkje naar een pagina op de website van de Historische Kring Bussum. Op deze pagina's vindt u meer informatie over Koot en Bie scenes op de betreffende locatie, soms met het bijbehorende filmfragment(en), maar ook historische informatie over de locatie. Wilt u deze extra informatie thuis nog eens rustig nalezen en een virtuele wandeling maken, dan vindt u hier een overzicht:  Koot en Bie locaties achtergrond informatie