Hilversumse Meent jubileert
Hilversum viert dit jaar dubbel feest: haar 600-jarig bestaan en 50 jaar Hilversumse Meent. Op 15 maart 1974 kregen de eerste bewoners van de Grasmeent hun huissleutels overhandigd met daarbij een zaklantaarn omdat de straatverlichting nog niet was aangelegd. Op zaterdag 16 maart j.l. werd in het wijkcentrum De Kruisdam door de burgemeester een foto-expositie geopend onder de naam 'Hilversumse Meent in Beeld'. Daarna werd er 's avonds een groot jubileumfeest gevierd. Op de vrijdag werden enkele van de eerste bewoners van de Grasmeent op taart getrakteerd.
De bouw van de Hilversumse Meent was het slot van een periode van veel geharrewar. Hilversum had al lange tijd te maken met een nijpend woningtekort, maar Den Haag wilde aanvankelijk niet dat de Meent bebouwd zou worden, die moest groen blijven, zoals ook NatuurMonumenten van mening was. Er ontstond getouwtrek tussen Hilversum, Bussum, de provincie en het Gewest Gooiland. Een actiecomité van bezorgde jongeren ging in 1967 de straat op om te demonstreren voor de bouw. Uiteindelijk kwam er twee jaar later een akkoord waarin werd besloten dat er 1661 woningen in de Meent mochten komen.
Het gebied was al honderden jaren in gemeenschappelijk bezit van lokale boeren, die later erfgooiers genoemd zouden worden. Deze erfgooiers gebruikten de Meent om hun vee laten grazen. Meer over de Erfgooiers kunt u HIER lezen. De wijk wordt ook wel een enclave genoemd, liggend aan de grens van Bussum en ver verwijderd van de rest van Hilversum. Er staan nu ruim 18-honderd woningen met meer dan 4-duizend bewoners in een gebied van 110 hectare.
Lees hier drie artikelen van de Historische Kring Bussum die in 2015 in de geschiedenisrubriek van de Bussumse Krannt stonden:
HIlversumse Meent 1 Hilversums Meent 2 Hilversumse Meent 3